Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan önemli dolar açıklaması

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yeni dönemde para politikasıyla ilgili son derece önemli mesajlar vererek enflasyonla mücadeleye dikkat çekti. Erkan, ayrıca daha önceki uygulamaların aksine kuru baskılamak adına döviz satışı yapılmayacağına vurgu yaptı. 

Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın faiz kararı sonrası bankacılarla yaptığı toplantının ayrıntıları ortaya çıktı. 

Hafize Gaye Erkan, 22 hazirandaki faiz artışı kararının ardından bankacılarla bir toplantı gerçekleştirdi. Ekonomim gazetesinin haberine göre Hafize Gaye Erkan, para politikasına yönelik önemli değişiklikler konusunda bilgi verirken güçlü TL konusuna vurgu yaptığı toplantıda kuru baskılamak adına döviz satışı yapılmayacağını ifade etmesi en dikkat çekici açıklama oldu. Bunun yanında merkez bankasının dövizi dolaylı yoldan baskılayan marko ihtiyati önlemlerinin de kademli olarak azaltması bekleniyor.

TCMB rezervlerindeki artış hızlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de geçen haftaki açıklamasında TCMB rezervlerindeki artışa dikkat çekmiş ve bunun döviz satışının sonlandırıldığını teyit ettiğini dile getirmişti. 

Bununla birlikte geçen hafta TCMB’nin net uluslararası rezervlerinde haftalık 8,5 milyar dolarlık artış görülürken bu artış, tarihin en yüksek haftalık artışı olarak kaydedildi.

Döviz kurlarında son duruma bakıldığında dolar/TL, bugün %1,14 yükselişle 26 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Euro/TL, %1 oranında artışla 28,4 seviyesinde ve son 4 günlük düşüşün ardından haftaya yükselişle başlayan gram altın, %1,8 değer artışıyla 1.603 TL’den alıcı buluyor. 

Kaynak: https://tr.investing.com/news/economy/merkez-bankas-baskan-hafize-gaye-erkandan-onemli-dolar-acklamas-2505036