Güçlü doların baskısı altında parite geriliyor

Fed’in 25 baz puan faiz artırdığı son FOMC toplantı tutanakları yayımlandı.

Toplantı tutanaklarının detayları, yetkililerin faiz artırım döngüsünün tamamlanıp tamamlanmadığına yönelik farklı görüşlerde olduğunu gösterdi.

Dolar endeksi 104 puan seviyesinde Mart ortasından itibaren gördüğü en yüksek seviyesinde seyrederken dolar, küresel çapta da para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor.

Parite ise doların güç kazanması ile birlikte son 2 ayın en düşük seviyesini test etti ve 1,0714 puan seviyesine kadar geri çekildi. Euro Bölgesi’nin öncü ekonomilerden olan Almanya’da bugün çeyreklik büyüme verileri açıklandı.

Verilere göre Almanya’da ilk çeyrekte GSYİH yüzde 0,3 düşerek %-0,3 oldu. Böylece Alman ekonomisi yüksek enflasyon ve faiz artışlarındaki yükselişler neticesinde tüketicilerin satın alma gücünün zayıflaması sonucu, tüketim harcamalarının da düşmesi ile birlikte teknik resesyona girdi.

ABD tarafında ise borç krizi tavanına ilişkin görüşmeler hâlâ netice vermezken bugün TSİ 15.30’da ABD büyüme verileri ile Fed’in enflasyon kararı alırken öncelikli olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları büyüme verisi de takip edilecek.

Paritede kayıpların derinleşmesi ile birlikte 1,0730 dolar destek seviyesinin altında 1,0710 ve 200 günlük üssel ortalamasına yakın 1,0690 bölgeleri izlenebilir. Dolar tarafında açıklanacak veriler, parite üzerinde oynaklığa neden olabilir. Dolar tarafında yükselen trendin devam etmesi halinde 1,0740 direnç bölgesini 1,0760 ve 1,0780 seviyeleri izleyecektir.


Kaynak: https://tr.investing.com/news/forex-news/guclu-dolarn-basks-altnda-parite-geriliyor-2486324