Dolar/TL'de bu hafta hareketliliği artıracak iki önemli gelişme 16.08.2022

 Dolar/TL, Merkez Bankasının faiz oranını açıklayacağı toplantı haftasına sakin başladı. Dün 17,93-17,97 aralığında oldukça dar bantta işlem gören kur, bugün de aynı bölgedeki seyrini koruyor.

Merkez Bankası bu hafta toplanıyor

Merkez Bankası, Perşembe günü yılın sekizinci para politikası toplantısını gerçekleştirecek. En son Aralık ayında 100 baz puan faiz indiren Merkez Bankası, bu yıl oranları sabit tuttu. Beklentiler de faizin değiştirilmemesi yönünde

Cumhurbaşkanı düşük faiz politikasının devam edeceğinin sinyalini verdi

Daha önce faizin enflasyona sebebiyet verdiği açıklamalarında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yapılan parti toplantısında hem şu an uygulanan para politikasının hem de Yeni Ekonomi Modelinin devam edeceğini belirtti. Konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Uyguladığımız ekonomi programı, geçmişin değil, geleceğin üzerine kuruludur. Esasen dünyada her ülkeye uyacak tek tip bir ekonomi modeli yok. Her ülke bizim de yakından takip ettiğimiz genel yaklaşımlardan istifadeyle kendi şartlarına, imkanlarına, ihtiyaçlarına, hedeflerine göre kendi ekonomi programını geliştirir ve hayata geçirir. Kur garantili milli paradan bahsediyoruz ama bunu hazmedemiyorlar. İktisatçıların bazıları bu gerçekleri bildikleri halde sahiplerine yaranmak için programımızı kötülerken, bir kısmı cehaletleri sebebiyle bize kör düşmanlık yapıyor.

Hazine Bakanı da Kur Korumalı TL Mevduatı savundu

Hazine Bakanı Nureddin Nebati, KKM’nin dövizdeki yüksek oynaklığı ve buna bağlı enflasyona yansımasını engellediğini ve bu uygulamayı eleştirenlerin iyi niyetinden şüphe ettiğini belirtti.

FOMC toplantısı önemli

Bu hafta Merkez Bankası toplantısından sürpriz bir karar beklenmezken hemen öncesinde Çarşamba akşamı FOMC tutanakları açıklanacak. Bu haftaya Çin’deki yavaşlama endişeleri ve azalan risk iştahıyla yükselişle başlayan dolar için şahin açıklamalar hareketliliği artırabilir.

 

Kaynak: https://tr.investing.com/news/forex-news/dolartlde-bu-hafta-hareketliligi-artracak-iki-onemli-gelisme-2339940