Dolar haftayı zararla bitirmeye hazırlanırken Lagarde’ın yorumları euro’ya destek verdi

Fed’in parasal sıkılaştırma politikasının gelecekteki kapsamı konusundaki belirsizlik nedeniyle ABD doları, Cuma günü zayıfladı ve haftayı kayıpla bitirmeye hazırlanıyor.

Dolar Endeksi, %0,2 düşüşle 104,782'den işlem gördü ve hafta başında görülen iki ayın en yüksek seviyesi olan 105,36'dan geriledi.

Endeks bu haftayı %0,4 düşüşle kapama eğiliminde – bu Ocak ayından bu yana ilk kayıp haftası olacak.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic tarafından yapılan yorumların ardından Fed’in ılımlı parasal sıkılaştırma yoluna sadık kalabileceği önerisi dolara darbe vurdu.

Bostic, Fed için "yavaş ve istikrarlı" hareket etmeyi tercih ettiğini söyledi ve bu ay içinde 25 baz puanlık bir artış yapılmasını savunarak daha yüksek faiz oranlarının etkisinin ancak ilkbaharda hissedilmeye başlayabileceğini ekledi.

Enflasyonun yüksek seviyelerde sabit kaldığını kanıtlayan bir dizi güçlü ekonomi verisi, yatırımcıların, Fed’in iki hafta içinde 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapabileceğini düşünmelerine neden oldu.

Öte yandan euro/dolar ikilisi, %0,2 artışla 1,0617 seviyesine yükselerek hafta başında gördüğü yaklaşık iki ayın en düşük seviyesi olan 1,0533'ü aştı.

Euro Bölgesi'nde bu hafta beklenenden daha yüksek gelen enflasyonAvrupa Merkez Bankasının (ECB), Mart ortası için halihazırda sinyalleri verilen 50 baz puanlık artışın üstüne faiz artırmaya devam edeceğine işaret ediyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde Perşembe günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların, enflasyonu mevcut %8'in üzerindeki seviyeden %2'lik hedefe döndürmek için her şeyi yapacağından, faiz artışlarının planların da ötesinde devam etmesi gerekebileceğini söyledi.

Morgan Stanley, ECB'nin nihai faiz oranı tahminini Cuma günü %3,25'ten %4'e yükseltirken bölgenin yüksek enflasyon rakamlarına atıfta bulundu.

Merkez bankasının kilit faiz oranı şu anda %3 seviyesinde bulunuyor.

İngiltere ekonomisinin zayıflığı nedeniyle İngiltere Merkez Bankasının (BoE), sıkılaştırma döngüsüne büyük rakiplerinden önce ara vereceğine dair beklentilerin artmasıyla, sterlin/dolar çifti %0,3 artarak 1,1980'e yükseldi ancak 1,20'nin altında kaldı.

Cuma günü açıklanan verilere göre Tokyo'da enflasyon, Şubat ayında 40 yılı aşkın bir süredir gördüğü zirveden geri çekildi ancak yine de nispeten yüksek seviyelerde kalmaya devam etti. Yen, ABD getirilerindeki düşüşten destek alırken dolar/yen de %0,2 düşüşle 136,47'ye geriledi.

Çin hizmet faaliyetlerinin, Şubat ayında beklenenden daha hızlı büyüyerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde toparlanmaya işaret etmesinin ardından NZD/USD %0,2 artışla 0,6227'ye, AUD/USD %0,3 artışla 0,6750'ye yükseldi. Dolar/yuan %0,2 düşüşle 6,9018'e indi.

Kaynak: https://tr.investing.com/news/forex-news/dolar-haftay-zararla-bitirmeye-hazrlanrken-lagarden-yorumlar-euroya-destek-verdi-2441928