Dolar gücünü koruyor, euro 1 doların altına düştü

Investing.com – Merkez bankasının bu haftaki Jackson Hole Sempozyumu öncesinde ABD doları yükselirken Avrupa’daki enerji krizinin derinleşmesiyle euro 20 yılın en düşük seviyesini gördü.

Amerikan dolarının 6 majör dövizin ticaret ağırlıklı sepeti karşısında performansını ölçümleyen ABD dolar endeksi, %0,1 artışla 109,108’e yükselerek Temmuz ayında gördüğü yirmi yılın zirvesi 109,29 puandan pek uzaklaşmadı.

CME Group’un Salı günkü verilerine göre piyasa katılımcılarının çoğu, Fed’in Eylül ayında 75 baz puan faiz artırmasını bekliyor.

Bu şahin değişim, geçen hafta boyunca Fed yetkililerinin yaptığı açıklamaların ardından yaşandı. Yetkililer, enflasyon bankanın hedefine inene kadar faiz artırım temposunu muhtemelen azaltmayacağına işaret etti.

Bu da Fed Başkanı Jay Powell’ın Cuma günü Wyoming, Jackson Hole’de yapacağı konuşmayı daha önemli hale getiriyor.

Öte yandan EUR/USD %0,3 düşüşle 0,9911’e geriledi. Avrupa enerji arzı ve yavaşlayan büyüme endişeleriyle mücadele ederken euro, 1 dolar paritesinin altına düşerek 2002 sonundan beri görmediği kadar düşük seviyelere indi.

Rus enerji devi Gazprom, Cuma günkü açıklamasında Nord Stream 1 boru hattı aracılığıyla Avrupa’ya verdiği doğal gazı, ay sonunda üç günlüğüne keseceğini bildirdi.

Buna ek olarak Kazakistan’dan Rusya üzerinden Avrupa'ya petrol taşıyan önemli bir boru hattı sisteminin zarar görmesi, Salı günü arzı daha da kesintiye uğrattı.

Batı Avrupa’nın kış aylarında stabil bir enerji arzını garantilemede zorluk yaşayabileceğine dair korkular artıyor. Hal böyle olursa tam da Avrupa Merkez Bankası sıkılaştırıcı politika uygularken ticari faaliyetler için yıkıcı olur.

Seansın ilerleyen saatlerinde Euro Bölgesi’nin flaş PMI verileri paylaşılacak ve hissiyat zayıflarken ticari faaliyetlerde bir küçülme daha yaşandığı düşünülüyor.

ING analistleri, “Asya merkez bankalarının portföy düzenlemeleri satışları artırabilir.” dedi. “Asya’da döviz piyasaları yoğun baskı altında ve dolar satmak ve yerel para birimlerini desteklemek için müdahaleyi teşvik edecek. Asyalı döviz rezervi yöneticileri, sonrasında döviz portföylerini yeniden dengelemek için euro/dolar satmak zorunda kalacak.”

Enerji ve resesyon endişeleri sterlini baskılamaya devam ederken GBP/USD %0,3 düşüşle 2,5 yılın en düşük seviyesi olan 1,1730’a geriledi. İngiltere Merkez Bankası geçen hafta, ülke ekonomisinin dördüncü çeyrekte uzun bir resesyona girebileceği konusunda uyardı.

ING’ye göre sterlin Temmuz ayının en düşük seviyesi olan 1,1760’ı zaten kırdı, “bundan sonra 2020 Mart ayında indiği 1,15 puanlık seviyeyi göreceği bir hareketi göz ardı etmek zor.”

USD/JPY 137,71 ile bir ayın zirvesini gördükten sonra %0,2 düşüşle 137,16’ya indi. Riske hassas AUD/USD %0,1 azalarak 0,6866’dan işlem görürken USD/CNY ikilisi %0,2 artışla 6,8632’den alıcı buldu. Pazartesi günü 6,8752 ile yirmi yılın en yüksek seviyesini görmüştü.

 

Kaynak.https://tr.investing.com/news/forex-news/dolar-gucunu-koruyor-euro-1-dolarn-altna-dustu-2342711