Dolar, küresel piyasalardaki yükselişini hızlandırdı 19.08.2022

Dolar küresel piyasalarda ayın en yüksek seviyesinde

Bu yıl yükselişini hızlandıran dolar endeksi, geçen ay 109,30’a çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesini gördü. Dolar göstergesindeki yükselişte sıkı para politikası, artan jeopolitik riskler ve azalan risk iştahı etkili oluyor.

Son iki hafta zirveden gerileyen endeks, bu hafta hem ABD verilerinin iyi gelmesi hem faiz beklentilerinin yüksek olması hem de Çin-Rusya temaslarıyla yeniden atağa geçti.

Parite 20 yılın en düşüğünde

Euro Bölgesi ekonomisinde yaşanan yavaşlama ve yüksek enflasyon döneminde Avrupa Merkez Bankasının geri planda kalması euro’nun bu yılki değer kaybında etkili olan gelişmeler. Öte yandan doların güçlenmesiyle parite Temmuz’da 0,9950’ye inerek 20 yılın en düşük seviyesini test etti.

Geçen hafta yaşanan yükseliş hareketi 1,0370 seviyesinde zorlandı ve yaşanan ivme kaybıyla yeniden satış baskısı öne çıktı. Fiyat bu hafta %2’ye yakın geriledi.

Gelişen ülke paraları düşüşte

Dolar, haftanın son işlem gününde yükselişine devam ederken bugün dolar karşısında en çok Polonya zlotisiGüney Afrika randı ve Kolombiya pesosu kayıp verirken TL ise dolar karşısında tarihi düşük seviyelerde.

Dün Merkez Bankasının faiz indirmesi ile 18’i aşan dolar/TL bugün 18,12’ye çıkarak günlük bazda yıl içi zirveyi gördü. Kur dün 18 üzerinde kapanış yaparak tarihi seviyeyi gördü.